Vyhledat v textu

Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuální události > Dokončení digitalizace katastrálního operátu v naší obci

Dokončení digitalizace katastrálního operátu v naší obci



Datum konání:
14.11.2016
Datum ukončení:
30.11.2016

Jak už bylo vlastníkům půdy sděleno prostřednictvím úřední desky a SMS infokanálu došlo v naší obci v katastrálním území Jetřichov k obnovení katastrálního operátu na digitalizovanou katastrální mapu (takzvaná digitalizace katastrálního operátu), které prováděl Katastrální úřad pro Královéhradecký kraj, Katastrální pracoviště Náchod. Digitalizace proběhla v intravilánu obce, zjednodušeně řečeno v zastavěném území. Netýká se tedy zpravidla lesů, polí, luk, pastvin atd., kde budou v budoucnu probíhat komplexní pozemkové úpravy.

Stručně by se dalo říci, že pozemky a části pozemků zapsaných v takzvané zjednodušené evidenci jako parcely PK, byly nově zapsány jako parcely katastru nemovitostí. Dále došlo ke zpřesnění katastrálního operátu.

Zpřesněním katastrálního operátu došlo v mnoha případech ke změně zaevidované výměry, ať už do plusu nebo do mínusu. Hranice pozemků však pochopitelně nikdo neměnil, pouze došlo ke zpřesnění skutečné výměry pozemků, za pomoci nových technologií. Vzhledem k tomu, že mnoha vlastníkům pozemků v katastrálních územích, na kterých došlo k digitalizaci, se změnily evidované výměry nebo označení parcel, vztahuje se na ně povinnost podat nové daňové přiznání k dani z nemovitosti. Daňové přiznání k dani z nemovitosti je třeba podat nejpozději do 31. ledna 2017.

O tom, jestli u Vás došlo ke změně výměry nebo označení parcel se můžete dozvědět na obecním úřadu nebo na webových stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního na adrese: http://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberKatastrInfo.aspx. V případě, že zaměstnanec obce nebude schopen poskytnout zájemci požadované údaje o jeho vlastnictví, bude možné po předchozí dohodě nahlédnout do obnoveného katastrálního operátu na katastrálním pracovišti Náchod – paní Šeslerová tel. 491 407 880.

Obnovený katastrální operát je k nahlédnutí na obecním úřadu od 14.11.2016 do 28.11.2016.

Pokud budete využívat stránky Českého úřadu zeměměřického a katastrálního na adrese http://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberKatastrInfo.aspx, postupujte následovně.

  • V kolonce Katastrální území zadejte „Jetřichov“
  • Klikněte na ikonu „Vložení operátu“ 
  • Potom zadejte číslo listu vlastnictví, rodné číslo nebo IČO. Následně Vám bude zobrazena srovnávací tabulka Vašich pozemků s uvedením stávajících i nových údajů. Zde si také můžete nechat zobrazit digitalizovanou i stávající katastrální mapu.